Optimalisatie van kwaliteit, efficiency en rendement van spuitvloeistoffen

MAGLIV Corporation BV uit Marrum, lid van Water Alliance, heeft het WaterXTR CO2-injectiesysteem ontwikkeld, voor het optimaliseren van de pH van water. Dit heeft veel voordelen voor irrigatie in landbouw en sport, maar ook voor de effectiviteit van gewasbescherming in de landbouw en tuinbouw.

Introductie tijdens Agritechnica 2017

Het bedrijf Homburg Holland uit Stiens tekent voor de distributie voor de gewasbescherming in Nederland en Vlaanderen en introduceerde de WaterXTR tijdens Agritechnica 2017. Het WaterXTR CO2-injectiesysteem behandelt water bedoeld voor spuitvloeistoffen. Enerzijds reguleert en optimaliseert WaterXTR de pH-waarde, anderzijds zorgt het hydrodynamica systeem van WaterXTR ervoor dat de spuitvloeistof gemagnetiseerd wordt voor een betere bedekking en hechting op het gewas.

Met WaterXTR wordt op een duurzame en praktische manier, door middel van CO2- injectie, de pH-waarde van water geoptimaliseerd naar een pH van 5-7. De hardheid wordt verlaagd en de pH wordt gestabiliseerd. Door het aanzuren van water door CO2- injectie wordt een optimale pH waarde van water gerealiseerd, waarmee een betere oplosbaarheid van aan water toegevoegde gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen wordt bereikt. Daarbij beschermt CO2 de tank, leidingen en doppen tegen de groei en afzetting van schimmels, bacteriën, algen en mineralen.

Hardheid van water

De hardheid van het water heeft grote invloed op gewasbeschermingsmiddelen. De werkzame stof wordt door hard water (calcium en magnesium) geneutraliseerd, waardoor de werking van de dure spuitvloeistoffen teniet kan worden gedaan. Dit is nadelig voor de effectiviteit van gewasbescherming en/of bemesting.

Effect pH-waarde op gewasbescherming

De werking en de efficiëntie van gewasbescherming en bemesting wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de spuitmachine instellingen, werksnelheid, weer, temperatuur en de geschiktheid van het bestrijdingsmiddel voor het beoogde doel. Vaak worden slechte prestaties van gewasbescherming veroorzaakt door de negatieve effecten van een te hoge pH-waarde van water. Water met hogere pH-waarden van 7-10 komen vaker voor dan water met een pH-waarde van <7.0. De werking van alkalische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen wordt belemmerd als deze worden opgelost in water met onopgeloste resten calcium, magnesium, bicarbonaten, ijzer etc. In dit water ontbinden veel middelen versneld. Dit resulteert in een slechtere werking door verlies aan actieve stof. Vooral bij meervoudige menging van middelen is een optimale pH-en dH- waarde van groot belang. Bij gevoelige chemische verbindingen, kan door hydrolyse snel een aanzienlijke afbraak van werkzame stoffen optreden tussen het moment van mengen in de tank en het tijdstip van toepassing.

Met de WaterXTR kan op een duurzame en praktische manier, door middel van CO2- injectie, de pH-waarde van water geoptimaliseerd worden naar een pH van 5-7. Een pH- waarde van 5-6 is aanbevolen voor de meeste middelen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van Homburg Holland.