Normec Kalsbeek: Opwarming van gebouwen – wat zijn de risico’s?

Nu de zon afgelopen weken weer meer schijnt, warmt de omgeving waar we in leven op. Dit heeft niet alleen invloed op onszelf en het groen om ons heen, maar ook andere organismen reageren hierop.

Zoals bekend zijn bepaalde virussen minder aanwezig in de lente en zomer, maar bacteriën reageren, net als mensen, juist positief op een behaaglijke temperatuur. Zij gedijen het beste bij een temperatuur van zo’n 25°C-35°C. Dit zet het belang van legionellapreventie op scherp.

Opwarming heeft schaduwkanten

Ook in gebouwen kan de temperatuur flink stijgen onder invloed van de zon. Iedereen is wel eens in een openbaar gebouw geweest met een forse, glazen gevel. In feite is dit niet veel anders dan een broeikas. De warmte, in de vorm van zonnestralen, komt naar binnen en mede door steeds betere vormen van isolatie blijft deze ook binnen. Overigens is de zon niet de enige factor. Ook bepaalde apparaten, zoals serverkasten, en leidingwerk kunnen warmte uitstralen. Voor de stookkosten is dit natuurlijk een positieve ontwikkeling. Echter, de opwarming heeft ook bepaalde schaduwkanten.

Uitgroei bacteriën en ongezond werkklimaat

Als gebouweigenaar heeft u natuurlijk zorgplicht richting de gebruikers. Dit betekent dat u drinkwater van goede kwaliteit en een prettig werkklimaat moet faciliteren. Zoals eerder genoemd is bij hogere tempraturen de kans op uitgroei van bacteriën groter. Wanneer deze bacteriën zich in drinkwater bevinden, kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Een legionellabesmetting ligt dan op de loer. Buiten de verhoogde kans op uitgroei van bacteriën, is er ook meer kans op een ongezond werkklimaat.

Beperk de risico’s

Toch is de oplossing vrij eenvoudig. Met adequaat beheer kunnen deze risico’s binnen acceptabele normen blijven. Denk bijvoorbeeld aan het wekelijks verversen van drinkwater in het leidingwerk, maar ook het monitoren van de temperatuur van het drinkwater. Daarnaast is het onderhoud van apparatuur van wezenlijk belang. De eerste stap naar adequaat beheer, is het in kaart brengen van de risico’s. Met een risicoanalyse worden de probleemgebieden inzichtelijk en is het mogelijk om een gericht beheersplan op te stellen.

Toetreding Normec Group

Om onze dienstverlening op het gebied van waterbehandeling, legionellapreventie en binnenmilieu verder te versterken, trad Kalsbeek in 2020 toe tot de Normec Group. Nu wijzigt onze handelsnaam naar Normec Kalsbeek. Het toetreden tot de Normec Group biedt ons investeringsruimte om met onze unieke producten zoals T@pper, S@nsor, Ecapro en Micronox een volgende fase in te gaan. De versnelling op innovaties wordt later dit jaar afgetrapt met een compleet nieuwe versie van T@pper, dé digitale oplossing voor legionellapreventie.

Vanaf 24 juni a.s. is onze nieuwe website toegankelijk via www.normeckalsbeek.nl.

Bron: bericht Normec Kalsbeek