‘Niemand wil proefkonijn zijn’

‘Niemand wil een proefkonijn zijn’ zegt Tor Stolpestad, CEO van de Noorse start up Oisann Engineering openhartig. ‘Het is verleidelijk om bij de vertrouwde technieken te blijven, ook al zijn ze duurder, of slechter voor het milieu.’ Stolpestad stelt het vast en kan er verder goed mee leven. Al werkt hij keihard om de Waterfountain in de markt te zetten. Een innovatie van Oisann waarmee op een duurzame manier zout uit zeewater kan worden gefilterd. Een uitvinding die uiteraard revolutionair kan zijn bij het toenemende tekort aan zoetwater in de wereld.

Launching customers

Tests en proefopstellingen werden succesvol afgerond; nu is het zaak om launching customers te vinden, aldus Stolpestad. Maar dat vergt geduld en uithoudingsvermogen. Nu is dat voor de ex-commando geen onbekend terrein.

WaterCampus

Inmiddels ook geen onbekend terrein is de WaterCampus Leeuwarden, waar Oisann Engineering in de zomer van 2018 een vestiging opende. “Een heerlijke omgeving”, aldus Stolpestad. “De kennis, maar ook het internationale netwerk van de Water Alliance heeft ons al aanzienlijk geholpen. Zonder dat netwerk zouden we lang zo ver niet zijn.” Zie het volledige interview met Tor Stolpestad hieronder: