Nederlandse samenwerking voor grondwater project in Oezbekistan

Jarenlang had de Oezbeekse stad Urgench te maken met hoge (zoute) grondwaterstanden, waardoor de infrastructuur schade opliep, pijpleidingen corrodeerden en kelders onderliepen. Het Oezbeekse geotechnische O’zgashkliti Instituut wilde monitoring van grondwaterstanden en hydrologische analyses inzetten om de fluctuaties in grondwaterstanden beter te begrijpen en deze problemen aan te pakken. Het vroeg KWR en Royal Eijkelkamp uit Nederland om te helpen bij de realisatie van dit project, dat recent is afgerond.

 

Installeren peilbuizen, Menyanthes software en training

Royal Eijkelkamp heeft in de hele stad Urgench grondwatermonitoringspeilbuizen met grondwater dataloggers geplaatst. De data van die grondwater dataloggers gaan automatisch en near real time naar een centrale controlekamer, waar de Oezbeekse ingenieurs de informatie gebruiken voor hydrologische analyses en voor voorspellingen, waarbij ze gebruikmaken van KWR’s softwaretool Menyanthes. KWR heeft niet alleen deze software geleverd, maar ook de ingenieurs van het O’zgashkliti Instituut getraind in hydrologische modellering en data management.

Unieke samenwerking

Het project in Urgench was een unieke samenwerking tussen de betrokken organisaties, waarbij installatie en inrichting van geavanceerde hulpmiddelen werd uitgevoerd parallel aan capacity building ter plaatse. Dit heeft opgeleverd dat de ingenieurs van het O’zgashkliti Instituut nu beschikken over het meest geavanceerde monitorings- en analysesysteem ter wereld, en bovendien hun eigen organisatie hebben versterkt met de kennis die nodig is om te werken met de apparatuur en software, zelf het grondwatersysteem te monitoren en de verworven data te analyseren.