Metalmembranes genomineerd voor Water Innovator of the year 2019

Op 14 februari strijdt het Leeuwarder bedrijf Metalmembranes met haar fotokatalytische metalen membranen voor de titel ‘Water Innovator of the year 2019’. Metal Membranes, Industriewater Eerbeek en Sponsh zijn de drie kandidaten die op 14 februari zullen strijden om de titel: Water Innovator of the Year 2019. Tijdens het Watervisie Congres zullen zij een pitch geven over hun innovaties, waarna de jury én het publiek de uiteindelijke winnaar kiest.

Metal Membranes – fotokatalytische metalen membranen

Metalmembranes ontwikkelde een nieuw type zelfreinigende membranen die door licht kunnen worden gereinigd. Het unieke aan deze membranen is dat de bovenste laag van deze filters bestaat uit een fotokatalytische TiO2-laag die bij verlichting een zelfreinigend effect heeft.
De voordelen van deze innovatieve techniek zijn dat de membranen niet vervuilen door de continue vorming van reactieve zuurstofspecies door het licht en TiO2. Metalen membranen hebben sowieso een intrinsieke hoge flux tijdens filtratie wat in stand wordt gehouden door het zelfreinigende effect. De membranen zijn onderhoudsvrij en hoeven niet te worden vervangen. Bovendien voorkomt de innovatieve reinigingsmethode het gebruik van chemicaliën. Dankzij deze eigenschappen in combinatie met de lange levensduur zijn de kosten per gefilterd watervolume beduidend lager.

Kleine poriën

De titaniummembranen van Metal Membranes worden gekenmerkt door kleine poriën, minder dan tien nanometer, die virussen en bacteriën tegenhouden. De membranen kennen een hoge schone waterflux van 750 l / m2 h bar. De membranen zijn ideaal voor point-of-use-toepassingen waarbij onderhoud of reiniging van membranen een probleem is. Door de fotokatalytische werking van de membraanbacteriën worden virussen en zelfs organische microverontreinigingen verwijderd.

Bron: https://www.utilities.nl/kandidaten-water-innovator-the-year-2019-bekend/