Lid Water Alliance Salttech BV wint Aquatech Innovation Award

De winnaars van de 2015 Aquatech Innovation Award zijn onder grote belangstelling bekend gemaakt tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week en de 25ste editie van Aquatech Amsterdam. De eerste prijs gaat naar het DyVaR proces van het Nederlandse bedrijf Salttech BV, lid van de Water Alliance. De winnende inzending, een innovatieve technologie voor het behandelen van zeer zout afvalwater waarbij zo goed als ieder druppel water wordt teruggewonnen, is vooral van belang voor de olie- en gasindustrie en biedt een zuiveringsproces met zero liquid discharge. De volledige naam van de technologie is dan ook DyVaR O&G ZLD.

Prominente gasten en sprekers

De Amsterdam International Water Week en Aquatech werd geopend in een ceremonie met prominente internationale gasten en sprekers, waaronder de heer Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij en mevrouw Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu.

Bijzondere winnaar

“Ik ben bijzonder enthousiast over de winnaar,” aldus juryvoorzitter Cees Buisman. Zeer zouthoudend water wordt in steeds grotere hoeveelheden in de olie- en gasindustrie geproduceerd. Om te voldoen aan de milieuregels en hergebruik mogelijk te maken, moet dit water worden behandeld, maar door het hoge zoutgehalte is dit technisch erg lastig, zeker als je het wilt bewerkstelligen op een kosteffectieve manier. “De geconcentreerde zoutstroom (brine) verwijderen is een enorme klus,” volgens Buisman.

Bewezen techniek

Het proces heeft zich inmiddels al bewezen in Noord-Amerika en het Midden-Oosten. DyVaR gebruikt verdampingstechniek en cyclonische technologie om het zout en andere componenten te scheiden en herwint daarbij bijna al het water voor hergebruik. “Ze hebben een oplossing gevonden voor bijna alle zoutcombinaties wat voor veel andere technieken niet mogelijk is,” legt Buisman uit. Corrosie is een van de aspecten die het behandelen van zout water zo uitdagend maakt. “Dit is opgelost door het gebruik van polymeermaterialen,” zegt Buisman. Hij voegt toe dat schalering een ander belangrijk aspect is. Dit is opgelost door het gebruik van cyclonen. “Het is die combinatie die deze innovatie zo bijzonder maakt en dat is duidelijk te zien aan het aantal orders vanuit de markt. Als juryvoorzitter ben ik uitermate trots dat een dergelijk innovatief bedrijf heeft gewonnen.”