LG Sonic onderdeel van nieuwe waterinfrastructuur Aguas Andinas

Aguas Andinas heeft een haar nieuwe waterinfrastructuur Pique Mega Ponds in gebruik genomen in Santiago, Chili. De nieuwe reservoirs zorgen voor minimaal 34 uur waterautonomie voor de ruim 5 miljoen inwoners. In Ieder van de zes reservoirs is een MPC-Buoy-systeem geïnstalleerd om algenbloei te voorkomen en de waterkwaliteit te kunnen garanderen.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering valt de meeste regen in Chili in de warme zomer maanden. Deze zware regenval zorgt voor modderstromen die uitkomen in drinkwaterreservoirs. Dit leidt tot langere processen van waterbehandeling en het zorgt ervoor dat de continuïteit van de watervoorziening in gevaar wordt gebracht.

Deze impact van de klimaatverandering werd begin 2013 zichtbaar. Door het zeer troebele water in de Maipo-rivier werd de watertoevoer afgesloten. Hier hadden 25 gemeenten vervolgens geen toegang tot schoon water. Als reactie op deze gebeurtenissen begon Aguas Andinas te werken aan een plan om een nieuwe infrastructuur te creëren. Het belangrijkste doel was om een continue drinkwatervoorziening in de Metropoolregio te faciliteren.

Aanpassing

Aguas Andinas legde zes reservoirs aan met een totale oppervlakte van 50 voetbalvelden. De opslagcapaciteit van de Pirque Mega Ponds is ongeveer 1.500 miljoen liter. Dit garandeert 34 uur waterautonomie zonder de Maipo-rivier als bron te hoeven inzetten. Ter vergelijking: in 2011 had Santiago een autonomie van 4 uur.

“Hiermee wordt Santiago de meest geavanceerde Latijns-Amerikaanse stad op het gebied van drinkwatervoorzieningen. Dit maakt het mogelijk om de gehele metropoolregio voor 34 uur te voorzien van water, in het meest complexe scenario waarin alle wateropvang op een bepaald moment wordt geblokkeerd”, vertelt burgemeester Felipe Guevara van Santiago City.

De reservoirs spelen ook een belangrijke rol bij een ander gevolg van klimaatverandering: droogte. Dit jaar zijn er in Santiago al twee ernstige bosbranden geweest. Helikopters konden water meenemen van de Pirque Mega Ponds om de branden te blussen.

Algenbloei

Zware regenval en warme temperaturen zijn de perfecte omstandigheden voor de bloei van algen. Door klimaatverandering komen algen vaker voor. Om de waterkwaliteit in de Pirque Mega Ponds te kunnen behouden, heeft Aguas Andinas één MPC-boei in alle zes vijvers geïnstalleerd. De technologie zal de algenbloei onder controle moeten houden en nieuwe bloei voorkomen.

Bron: LG Sonic