JustNimbus introduceert zeer compact plug&play regenwateropvangsysteem

Eindelijk eens wat positief nieuws in tijden van dreigende drinkwaterschaarste: JustNimbus maakt het thuis opvangen en gebruiken van regenwater supereenvoudig met de JustNimbus3000, met een vernieuwd en zeer compact plug & play regenwateropvangsysteem.

JustNimbus-oprichter Iwan Fransen (1980) had een missie: dat mensen straks een doe-het-zelfzaak of tuincentrum uitlopen met een doos in hun hand, met daarin een geavanceerd en compleet regenwateropvangsysteem, inclusief een waterbuffer van 3000 liter (zo groot als 20 regentonnen) en ook nog eens heel eenvoudig zelf aan te aanleggen. Deze missie wordt binnenkort realiteit, dankzij de nieuwe JustNimbus3000.

Alles-in-één-systeem

De verschillende componenten die voorheen los bij het regenwatersysteem van JustNimbus werden geleverd, zoals de pomp, het bijvulpunt en de sensoren voor inhoudmeting, zijn bij de JustNimbus3000 allemaal in één zeer compacte unit verwerkt. Dit maakt het systeem eenvoudiger en sneller te installeren én stukken handzamer.

De JustNimbus3000 is zelfs door particulieren snel en eenvoudig te installeren. Het is een kwestie van simpelweg aansluiten op de regenpijp en de waterleiding, de stekker in het stopcontact steken en het systeem is klaar voor gebruik. De installatieinstucties en videohandleidingen achter de QR-code op de doos helpen de gebruiker door het hele proces. En voor wie de installatie toch liever overlaat aan een professional, heeft JustNimbus een netwerk van installateurs door heel Nederland paraat.


Regen opvangen in een zak

Iwan Fransen kwam er ruim tien jaar geleden als projectmanager bij een woningverbouwing achter dat er wel regenwatersystemen bestonden, maar dat die allemaal erg duur en ingewikkeld waren. De ingenieur ontwierp daarom zelf een regenwateropvangsysteem met een waterzak in de hoofdrol: eenvoudig, efficiënt én betaalbaar voor particulieren. Deze waterzak vormt nog steeds de basis van het vernieuwde systeem. De zak van 3000 liter is net als de compacte besturingsunit slechts 50 centimeter hoog, waardoor ze samen in vrijwel elke kruipruimte of kelder passen.

Breder publiek

Doordat het vernieuwde regenwatersysteem op de regenpijpfilter na geen afzonderlijk te installeren onderdelen meer bevat en in een draagbare doos past, is het uitermate geschikt voor de consumentenmarkt. Iwan Fransen heeft dan ook plannen om zijn JustNimbus3000 via bouwmarkten en tuincentra te distribueren. De eerste contacten met retailers zijn al gelegd. Tot het zover is, kan het systeem direct bij JustNimbus worden besteld voor € 2499,– euro.

Subsidie

Iwan Fransen: “Steeds meer mensen raken ervan doordrongen dat het zinvol is om regenwater op te vangen. Met de dreigende drinkwaterschaarste en de kurkdroge zomers is dit een makkelijke en lucratieve manier om te besparen op drinkwatergebruik. Vanuit diverse gemeentes en waterschappen worden bovendien subsidies verstrekt voor de aanschaf van ons systeem.”

Internet connected

Het regenwateropvangsysteem van JustNimbus draait op 24 volt laagspanning, geschikt voor vochtige ruimtes. Het is ook uitgerust met internetconnectiviteit. Gebruikers kunnen dankzij deze technologie altijd en overal hun regenwaterdata monitoren, zoals de hoeveelheid regenwater in de zak, de besparing op drinkwatergebruik en de hoeveelheid water die uit de zak wordt gepompt. De connectiviteit maakt ook een koppeling aan de plaatselijke weersvoorspellingen mogelijk. Het systeem is bovendien op afstand te onderhouden en te updaten.

Ideaal voor nieuwbouwprojecten

Het vernieuwde regenwatersysteem van JustNimbus is niet alleen geschikt voor installatie in bestaande woningen, het leent zich ook uitstekend voor toepassing in nieuwbouwprojecten, juist omdat het systeem zo eenvoudig is aan te leggen en is weg te werken in een ongebruikte (kruip)ruimte. Een regenwateropvangsysteem op basis van een waterzak is bovendien een veel duurzamere oplossing dan infiltratiekratten, omdat het regenwater echt benut wordt. En in de totale levenscyclus van het gebouw is het eenvoudiger om een zak te verwijderen dan om kratten uit de grond te graven.

Wetgeving

Fransen: “In België is regenwateropvang al wettelijk verplicht in nieuwbouw en grote renovaties. Het ziet ernaar uit dat deze wetgeving ook in Nederland snel zal worden geëffectueerd, nu de drinkwaterbedrijven de noodklok hebben geluid over de drinkwatertekorten die zullen gaan ontstaan.”
50% besparen op drinkwaterverbruik
Met een JustNimbus regenwateropvangsysteem kan een huishouden tot wel 50% besparen op het gebruik van schaars drinkwater voor onder meer tuinbesproeiing en het doorspoelen van toiletten. Het zachte, kalkarme regenwater is ideaal voor het besproeien van de tuin en het wassen van kleding, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Zo werkt het vernieuwde, compacte regenwatersysteem van JustNimbus:

1. Regenwater opvangen
Regenwater wordt opgevangen van het dak en via de regenpijp naar het JustNimbus-systeem geleid. Een filter op de pijp zorgt ervoor dat vuil tot 280 micron uit het water wordt verwijderd.

2. Water distribueren
De waterzak en de compacte unit bevinden zich in de kruipruimte onder het huis. Wanneer er vraag is naar water vanaf bijvoorbeeld de buitenkraan of wc, wordt het water naar de gewenste locatie gedistribueerd.

3. Continu goed functioneren
De pomp zorgt ervoor dat de waterleidingen altijd onder druk staan. Als de watervoorraad in de zak bijna op is, opent de elektronische regelaar een speciale klep die ervoor zorgt dat er een minimale hoeveelheid drinkwater in het systeem kan stromen. 

4. Realtime monitoren
Dankzij de digitale aansturing en het online dashboard kan de gebruiker altijd en overal de relevante informatie over zijn systeem aflezen.

Bron: JustNimbus