De Innovation Expo, een dag bomvol noviteiten en ontmoetingen

Innovatie expoOp 14 april 2016, tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, vond in Amsterdam de zesde editie van de Innovation Expo plaats. De expo zet Nederland op de kaart als Sustainable Urban Delta. Diverse leden van Water Alliance (Hydrowashr, Upfall Shower, BWA, Waterschap Noorderzijlvest en Brightwork) waren hier vertegenwoordigd met innovaties in de watertechnologie sector.
Het evenement richtte zich op 4000 ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en innovatieve burgers.

Top-innovaties

De bezoekers en participanten kregen de kans om elkaar te ontmoeten rond de Nederlandse antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen. Er werden meer dan 150 top-innovaties van Nederlandse bodem getoond en er werden tientallen workshops gehouden. Onder de bezoekers waren o.a. aanwezig de 28 EU ministers van milieu en de 28 EU ministers van transport. Het thema Sustainable Urban Delta past bij Nederland. We leven bij uitstek in een land waarin veel maatschappelijke opgaven in de steden samenkomen. Denk aan waterbeheer, energie, voedselvoorziening, mobiliteit of logistiek. De Innovation Expo toonde vele innovatieve oplossingen voor deze opgaven, waaronder vele innovaties op het gebied van watertechnologie.

Leden Water Alliance tonen innovaties

Hemel(S)water2Zo toonden diverse Water Alliance leden hun innovaties, o.a. Upfall Shower met hun innovatieve douche systeem, die tot 90% water en energie bespaart. Een werkend exemplaar liet zien dat water en energie besparen ook samen kan gaan met een wellness gevoel. Op dezelfde stand stond HydroWashr met hun innovatieve en hygiënische handenwasser. Handen wassen en drogen in 1 handeling, zonder besmettingsbronnen aan te raken zoals de kraan, zeep, of handdoek .Even verderop toonden diverse bedrijven hun innovaties in de Waterschapswereld, rondom het thema energie en nutriëntenfabriek. Aanwezig waren onder meer Water Alliance leden BWA en Waterschap Noorderzijlvest met het Cados project om cellulose terug te winnen bij rioolwaterzuiveringen.

Hemel(s)waterHemel(s)water wint Challenge stad van de toekomst

Elders op het terrein gaven de bedrijven Hemel(s)water en PB International acte de présence met een innovatieve manier om regenwater her te gebruiken. Uit 160 inzendingen is het initiatief Hemel(s)water onder leiding van Daan Roosegaarde betiteld met de juryprijs Challenge Stad van de Toekomst. Hemel(s)water gaat naar huis met 20.000 euro. De initiatiefnemers van Hemel(s)water zien in regenwater dé oplossing voor het wereldwijde vraagstuk van voldoende en gezond drinkwater. Grondwater wordt schaarser en oppervlaktewater is steeds moeilijker te zuiveren door verontreinigingen. Regenwater opvangen is van alle tijden en wordt al veelvuldig toegepast in ontwikkelingslanden, maar de door Hemel(s)water ontwikkelde membraantechnologie is vernieuwend en schaalbaar.

Challenge Stad van de Toekomst is een initiatief van de Agenda Stad en de Innovatie-estafette 2016 in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, Kennisland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor meer infornatie over deze dag kijkt u op: De Innovatie Expo