INDYMO verifieert waterkwaliteit interpretatie satellietbeelden met onderwater drones in Indonesië

In de laatste decennia is de waterkwaliteit in Indonesië verslechterd door toename van vervuilende bronnen als huishoudelijk afvalwater en industrie. Gedegen onderzoek en analyse naar de bronnen is van groot belang om de waterkwaltiet te verbeteren. Het bedrijf INDYMO (INovative DYnamic MOnitoring, met vestigingen in Leeuwarden en Delft) heeft zijn tweede missie naar Indonesië afgerond voor het project ‘Fostering inclusive growth, health and equity by mainstreaming water quality in River Basin Management’ (projectpartners: TU Delft, Tauw, WLN, ECOTON, BBWS en Jasa Tirta 1).

Datacollectie chlorophyll en cyanobacteria

Naast de gebruikelijke training van lokale stakeholders om 4D waterkwaliteitscans (x,y,z en tijd) te maken met onderwater drones met continue sensoren, lag de focus van deze missie bij data collectie van chlorophyll en cyanobacteria concentraties in de rivier, stuwdammen en estuarias in het stroombebied van de Brantas op Java. De data wordt gebruikt om waterkwaliteit interpretaties door satellietbeelden te verifiëren. Deze vorm van verificatie is in Nederland al toegepast bij het Paterswoldsemeer (Groningen) en het Twiske (Amsterdam) met diverse partners als Noorderzijlvest, HHNK, Hanzehogeschool en Deltares.

Autonome onbemande drones

Voor de komende missie naar Indonesië in 2019, staan autonome onbemande drones uitgerust met sensoren en camera’s op het programma. Deze innovatie maakt gebruik van het aanwezige 4G netwerk en kan op afstand worden bestuurd vanuit bijvoorbeeld de WaterCampus in Leeuwarden. Deze techniek is het resultaat van internationale INTERREG projecten ID3as & WaterCoG en het nationale project ‘innovative monitoring’ van Centre of Expertise Delta Technology met de hogescholen Rotterdam en VHL.