Grensverleggend project van Aquastill: duurzame ontzilting van zeewater door middel van membraandistillatie

Het nieuwste project van Aquastill is het ontwikkelen van een oplossing voor duurzame ontzilting van zeewater voor Buddy Dive Bonaire. Om dit te realiseren wordt gebruik gemaakt van een innovatieve methode obv membraandestillatie, die wordt aangedreven door restwarmte van generatoren.

Aquastill zal hiervoor een membraandestillatie-unit installeren bij Buddy Dive Bonaire om het duikresort op een innovatieve manier van drinkwater te voorzien. De membraandestillatie-unit zal de restwarmte van de aanwezige dieselgeneratoren gebruiken, waardoor elektriciteit wordt bespaard en de ecologische footprint van het ontziltingsproces wordt verkleind.

De unit zal tot 30 ton drinkwater per dag produceren mbv restwarmte van de generatoren. Het elektriciteitsverbruik zal naar verwachting <1 kWh/m3 zijn. Ze verwachten het volgende duurzame resultaat te behalen voor het ontziltingsproces:
> 80% lagere ecologische footprint
> 50% lager brandstofverbruik

Voor dit project werkt Aquastill samen met Bredenoord. Bredenoord heeft kleppen aangebracht in de bestaande koelsystemen van de generatoren. De kleppen zorgen ervoor dat de warmte wordt overgedragen aan het systeem van Aquastill.

De container met de membraandestillatie-unit is onderweg van Aquastill BV naar Bonaire. Bij aankomst zullen de ingenieurs van Buddy Dive en Aquastill de membraandestillatie-unit installeren en opstarten. Ten minste 18 maanden lang zullen de mogelijkheden van membraandestillatie gemonitord worden. Zo kunnen ze de prestaties en het concept van duurzame ontzilting checken en de duurzaamheid ervan bewijzen.

De natuur van Bonaire is adembenemend, zowel onder water als boven water. Dat willen ze graag zo houden. Daarom richten ze zich op maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en het behoud van de charme van het eiland. Voor henzelf, maar ook voor de volgende generaties.

Buddy Dive Resort Bonaire richt zich steeds meer op sociale en ecologische duurzaamheid. Ook al is Bonaire een klein eiland, ze streven ernaar om samen een betere wereld te creëren. Daarom streven ze in onze bedrijfsvoering altijd naar een hogere efficiëntie.

Aquastill

Duurzame thermische ontzilting op basis van restwarmte of zonnewarmte: meer drinkwater produceren met minder energie of met een lager zoutgehalte.

Aquastill is de wereldwijde technology leader op het gebied van membraandestillatie (MD). Hun innovatieve technologie kan water ontzilten op middelgrote (1000 m3/dag) schaal, tegen concurrerende kosten en met minimale impact op het milieu. Door restwarmte of zonne-energie te gebruiken om het proces duurzaam aan te drijven. Met Aquastill kunt u water ontzilten terwijl u uw ecologische footprint verkleint.

Aquastill is een partner die opereert in de driehoek wetenschap – technologie – business. Door hernieuwbare energie te combineren met een unieke gepatenteerde technologie worden resultaten bereikt die alleen Aquastill kan bieden. Het bewijs is gebaseerd op het grootste aantal testprojecten op dit nieuwe vlak. Meer dan veertig succesvolle installaties laten zien dat het opwekken van schoon water met het Aquastill systeem buitengewone resultaten oplevert.

Buddy Dive Bonaire:

Buddy Dive Resort is uitgegroeid tot een full-service duikresort. Het bestaat uit 73 appartementen, meer dan 100 huurauto’s en 2 restaurants met zeezicht. De duikorganisatie is gegroeid en is nu een PADI 5-sterren Career Development Centre met 6 boten, een breed scala aan duikopties, cursussen, kinderprogramma’s en de grootste meest technisch hoogstaande duikfaciliteit in het Caribisch gebied.

Bron: Aquastill