Florida Gulf Coast University kiest voor LG Sonic-technologie om de algenbloei te beheersen

Door de stijgende temperaturen en het extreme zomerweer vormen giftige algenbloei een grote bedreiging voor de waterkwaliteit van de meren en drinkwaterreservoirs.

Om de algen te controleren, zal FGCU’s Everglades Wetland Research Park in Napels gebruik maken van LG Sonic’s MPC-Buoy systemen.

Het Ministerie van Milieubescherming van Florida heeft het Everglades Wetland Research Park van de FGCU in Napels een subsidie toegekend om een proefproject uit te voeren. Directeur Bill Mitsch zegt: “Het is een grote subsidie. Het klinkt geweldig, want het is een subsidie van een miljoen dollar”.

MPC-Buoy

De LG Sonic waterbehandelingsboei genaamd MPC-Buoy, bewaakt de waterkwaliteit in real-time en stuurt op basis van deze gegevens aangepaste ultrasone frequenties. LG Sonic ultrasound fixeert de algen in de waterkolom en voorkomt dat ze zonlicht absorberen, dat essentieel is voor de fotosynthese. Dit voorkomt dat de algen gaan bloeien. Het is bewezen dat de apparaten tot 90% van de algen reduceren, terwijl ze geen invloed hebben op vissen en ander waterleven.

“Dus er zijn geen chemicaliën bij betrokken, dit is een niet-chemische manier van het verstoren van blauw-groene algen,” zei Mitsch “Het bedrijf waar we mee werken heeft ook een manier bedacht om de sonische signalen voor specifieke algen te programmeren. Ze zijn dit soort dingen echt aan het perfectioneren”.

LG Sonic, de fabrikant van MPC-Buoy-systemen, heeft zijn technologie wereldwijd in 96 landen geïmplementeerd. Met een track record van 87% van de algenreductie in een 1700 hectare grote hydro-elektrische dam, recupereert LG Sonic onder andere waterlichamen van top-level waterbedrijven, energiecentrales en recreatieplassen.

Kijkt uit naar samenwerking

“Ik kijk uit naar de samenwerking met het FGCU team om Florida te helpen in de strijd tegen algenbloei. Onze systemen hebben meer dan 20 miljoen waterkwaliteits- en algengerelateerde datasets verzameld. Op basis hiervan is ons algoritme in staat om frequenties te selecteren, en zo de behandeling te optimaliseren voor de specifieke algen die aanwezig zijn. We zijn ervan overtuigd dat ons systeem zal helpen bij het oplossen van de algenproblemen in Florida”, aldus Greg Eiffert, directeur van LG Sonic US.

Deze technologie heeft ook American Water geholpen om de algenbloei succesvol te controleren en het gebruik van chemicaliën voor hun drinkwaterreservoir in New Jersey te elimineren. Directeur Bill Mitsch zegt ook dat als dit proefproject succesvol eindigt, ze het kunnen opschalen naar grotere wateroppervlaktes, zoals bij de giftige bloei in het Okeechobee-meer.

Bron: LG Sonic