Feestelijke opening nieuw bedrijfspand HDM Pipelines en Acquaint

Dinsdag 3 juli bezochten ongeveer 150 mensen de feestelijke opening van het nieuwe pand van HDM Pipelines en Acquaint aan de Zwettestraat 27 in Leeuwarden. De bedrijven zijn gespecialiseerd in het management van leidingsystemen als wel het inwendig inspecteren van leidingen. De wetenschappelijk onderschreven technieken maken het mogelijk om elke centimeter van een leidingsysteem te onderzoeken waardoor lekkages, leiding ligging en mogelijke faalmechanismen duidelijk zichtbaar worden.

Acquaint maakte in korte tijd een enorme groei van 600%. “We hebben veel te danken aan Wetsus.” Daarbij verwijzend naar de deelname van zijn bedrijven aan de Wetsus Onderzoeksthema-groep ‘Smart Water Grids.’ “Door de samenwerking met Wetsus werden wij als start up ineens serieus genomen en kwamen we bij de juiste mensen aan tafel”, aldus ondernemer Rudy Dijkstra.

Inmiddels wordt er gewerkt voor tal van water gerelateerde bedrijven in Nederland en is er ook al belangstelling van binnen en buiten Europa. “Zo zijn wij inmiddels in gesprek met een serieuze partij uit Duitsland.”

Johannes Boonstra, executive board member van Wetsus is er trots op dat het bedrijf zo snel groeit. “Dat is echt een compliment waard. Deze ondernemingen zijn dan ook een mooi voorbeeld van de bedrijven waar wij graag mee werken. Bij voorkeur kleinschalige bedrijven, omdat deze flexibeler zijn en sneller kunnen schakelen. En ook graag regionale partijen, omdat van al die gebundelde regionale bedrijvigheid op en rond de WaterCampus ook een magneetwerking uit gaat. Zo creëren we werk.”

Ook wethouder Friso Douwstra was erg enthousiast om de bedrijven op de Zwette te mogen verwelkomen. “Wij hebben als gemeente Leeuwarden veel geïnvesteerd in de bereikbaarheid en ook in de steun van watertechnologische ontwikkelingen, en ik hoop dat wij het als ‘Capital of Water Technology’ ook een beetje als ons succes mogen bestempelen. Wij zijn er ook best trots op dat Acquaint onze rioolinspecties heeft uitgevoerd.”

Rudy Dijkstra en Siemen van der Heide opereerden voorheen vanuit Wommels. De keuze voor Leeuwarden was uiteindelijk snel gemaakt. Met name het ondernemersklimaat van Leeuwarden, de faciliteiten op bedrijventerrein de Zwette en de korte afstand tot de WaterCampus maakt het een ideale plek, aldus Dijkstra.

Stilzitten doen de ondernemers niet. “We blijven onze producten en diensten ontwikkelen. Er zijn momenteel vier Phd students vanuit Wetsus met onderzoek bezig en de samenwerking met Wetsus en de WaterCampus blijft voor ons ontzettend belangrijk om de concurrentie voor te blijven. We zitten op dit moment nog heel erg in het meten, maar we willen ons in de toekomst meer richten op big data, science data en voorspellingsdata om ons in staat te stellen om snel in actie te komen. We willen gaan voor 100% betrouwbaarheid” stelt ondernemer Dijkstra trots.