Nederlanders groeien op met water. Het is dan ook niet verwonderlijk waterrecreatie populair is in ons land. Zo heeft Nederland een van de hoogste percentages personen die kunnen zwemmen. Dat moet natuurlijk wel veilig en gezond kunnen! De kwaliteit en veiligheid van zwembaden is daarvoor essentieel. De experts van Water Alliance weten alles van de juiste toepassing van zwembadtechnieken en de wet- en regelgeving rondom zwembaden. Zij kunnen je volledig informeren over een optimaal comfort op het gebied van water en lucht, tegen zo laag mogelijke exploitatiekosten.

“Wij hebben kennis van het proces dat nodig is om een goede zwemomgeving te creëren”

Handboek zwembaden, ben voorbereid op de nieuwe omgevingswet 

Op basis van de omgevingswet die in de maakt is, heeft onze expertgroep het handboek zwembaden uitgebracht die volledig gebaseerd is op deze nieuwe omgevingswet. Hierin staat alles beschreven wat nodig is om een zwembadomgeving goed te beheren voor nu en in de toekomst. 

Liever een fysieke hardcopy? Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op!

Aanvraag hardcopy Handboek Zwembaden

Ons Handboek Zwembaden hebben we ook beschikbaar in een fraai afgewerkte hardcover uitvoering. Vul hieronder de gegevens in en we zorgen ervoor dat je de gewenste hoeveelheid ontvangt.

  • Prijs: 30,00 €
    Kosten zijn inclusief handling en verzendkosten en exclusief BTW.
  • Als verzendadres afwijkt van facturatiegegevens, deze graag vermelden bij opmerkingen.

Wet- en regelgeving

In een zwembad zijn er allerlei risico’s. Sommige risico’s zijn helder, andere risico’s sluipen er in. Met name als het om de hygiëne en veiligheid gaat, zoals bijvoorbeeld het beperken van bacteriën en virussen gaat. De Rijksoverheid heeft hier diverse wetten en regels gemaakt om veilig zwemmen te garanderen. ENVAQUA is gespecialiseerd in deze regelgeving en neemt je graag mee in de belangrijke thema’s die er spelen. Nu en per 1 januari 2024 als de nieuwe Omgevingswet van kracht is.

Protocol verantwoord zwemmen

Lees hier het nieuwsbericht of download direct het Protocol Verantwoord Zwemmen 4.2.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Samen werken aan een gezonde en veilige zwemomgeving

Schoon sprankelend en helder water in combinatie met een goede luchtkwaliteit is de basis voor een optimale zwembeleving. Een goede procesbeheersing van water en lucht is daarom een vereiste. Denk aan de toepassing van diverse zwembadtechnieken, zoals bijvoorbeeld luchtbehandeling, zwembadchemie (voor desinfectie). Irritatie van ogen en luchtwegen door de bekende chloorlucht zijn vaak het gevolg van een matige lucht- en waterkwaliteit.

Als eigenaar of beheerder van een gemeentelijk zwembad, hotelbad, campingbad, therapeutische bad, saunabedrijf of sportschool ben je niet elke dag bezig met de procesbeheersing van water en lucht. Toch is optimale kennis van techniek, chemie, controle en beheer, wet- en regelgeving essentieel om een gezonde en veilige zwembadomgeving te garanderen. Nadat een nieuw zwembad in gebruik is genomen, ontstaan vragen als:

  • Hoe moet het water gecontroleerd worden?
  • Hoe kan ik mijn zwembadwater het beste schoon houden?
  • Hoe ga ik om met het onderhoud van mijn zwembadinstallaties?
  • Hoe maak ik mijn zwembadomgeving zo comfortabel mogelijk voor zwemmers, personeel en bezoekers?
  • Welk zwembadmateriaal kan ik het beste aanschaffen?

Doelstellingen Expertgroep

De Expertgroep Zwembaden wil een autoriteit zijn op het gebied van kennis van water, lucht en milieu in zwembaden. De Expertgroep Zwembaden wil hierbij zichtbaar en toegankelijk zijn in de markt van de zwembaden waarbij belanghebbenden de werkgroep weten te vinden. Concreet willen we dat:

  • wij gezien worden als onafhankelijke experts;
  • wij specifieke zwembadkennis ontsluiten naar onze achterban;
  • stakeholders actief doorverwijzen naar de Expertgroep Zwembaden;
  • we worden ingeschakeld op de vragen/thema’s waarvan wij kennis in huis hebben.

Leden Expertgroep

Voorzitter: Frank Ottenhof

SDG’s als leidraad

De ambitie van ENVAQUA is om onze omgeving leefbaar en gezond te houden en klimaatverandering te beperken en te beheersen. Een zwembad met onjuist ingeregelde installaties vreet energie en verspilt water. Dit heeft onnodig hoge exploitatiekosten tot gevolg. Door de juiste technieken toe te passen kunnen we bijdragen aan verduurzaming in een veilig en gezonde zwembadomgeving.