Eerste geslaagden op Sensileau Academy

Met trots presenteren ze bij Sensileau de eerste geslaagden van de Sensileau Academy 2023 cursus ‘Introductie tot online sensortechnologie’.

Janna Vogels en Scott van Nieuwenhoven van AQUON en Peter Fischer van Aqualab Zuid behoren tot de eerste certificaathouders van deze nieuwe cursus. Tijdens de tweedaagse cursus wordt dieper ingegaan op de basisprincipes van optische sensoren, colorimetrische analysers, ionselectieve elektroden, biologische/chemische Early Warning systemen en biosensoren.

Eerste trainingdag

De eerste trainingsdag omvatte het theoretische gedeelte, waarin werd bekeken hoe bij de ontwikkeling van sensortechnologie altijd wordt gezocht naar een manier om de concentratie van een bepaalde stof in water te “vertalen” naar een makkelijk te meten grootheid, zoals bijvoorbeeld lichtintensiteit of elektrische spanning. Trainer Corina Carpentier lichtte toe hoe onder meer de Wet van Lambert-Beer (voor optische sensoren) en de Vergelijking van Nernst (voor ionselectieve elektroden) hiervoor gebruikt kunnen worden. Toch werd meteen weer de link naar de praktijk gelegd, bijvoorbeeld door te onderzoeken op welke manier temperatuursveranderingen invloed hebben op deze meetprincipes.

Eigen onderzoek

Tijdens de tweede trainingssessie presenteerden de cursisten de bevindingen van hun eigen onderzoek naar sensortechnologieën die in hun eigen organisatie worden gebruikt. Ze bespraken de meetprincipes, onderhoud, kalibratie en data-evaluatie van optische nitraatsensoren, conductieve en inductieve geleidbaarheidssensoren, troebelheidssensoren, ionselectieve pH-sensoren, de Mosselmonitor en multi-parameter sondes. Dit bood de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen over onderhouds- en kalibratiepraktijken voor verdere optimalisatie van de operationaliteit van sensoren in het veld.

De Sensileau Academy cursussen zijn gecreëerd om waterprofessionals te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden met betrekking tot de praktische toepassing van sensortechnologie voor waterkwaliteitsmonitoring. Inzicht in de manier waarop sensoren verschillende waterkwaliteitsparameters meten helpt de cursisten om de onderhouds- en kalibratie-activiteiten optimaal in te richten, waardoor de betrouwbaarheid en continuïteit van de online meetresultaten verbetert. Deze cursus wordt in klassikale vorm later dit jaar herhaald. Daarnaast wordt gewerkt aan een Engelstalige e-learning versie, die voor de zomer beschikbaar zal komen. Een compleet overzicht van het cursusaanbod voor 2023 is te vinden op de Sensileau Academy website.

Bron: Sensileau