Dubai EXPO 2020: kans voor Nederlandse watertech

Niet met een gebouw, zoals te doen gebruikelijk is, maar met een heuse biotoop presenteert Nederland zich in 2020 op de wereldtentoonstelling Dubai EXPO 2020. De biotoop, een Piramide-achtige constructie, waarin de bezoeker de verbinding tussen water, energie en voedsel kan beleven, zou wel eens een echte eyecatcher kunnen worden. Voor het bedrijfsleven valt er geld te verdienen, zo leerden de kleine 70 aanwezigen van de Roadshow Water, Energy and Food (WEF) die vandaag op de WaterCampus Leeuwarden werd gehouden. Deze Roadshow is een samenwerking tussen TKI Water & Maritiem, Dutch Dubai 2020, NL Works, NL in Business, Water Test Network, RVO.nl en de WaterCampus.

Global event

Het paviljoen dat in Dubai gaat verrijzen vormt een hoogtepunt van de meerjarige Nederlandse campagne in de Golfregio, waarin de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van water-energie-voedsel centraal staat, zo legde Dominique Groenendijk uit. Zij is als senior communicatiemanager World Expo Dubai 2020 namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken. Jules Gerzon, manager International Finance & Enterprise bij datzelfde Ministerie, benadrukte de kansen voor bedrijven en kennisinstellingen tijdens het event. Al was het maar omdat de EXPO door de Verenigde Arabische Emiraten wordt gezien als prestige-event. En dus: enorme investeringen. “Kansen liggen er niet alleen voor bedrijven die nu al iets kunnen betekenen bij de bouw van de Expo, maar ook op het gebied van exposure, tijdens het event”, aldus Gerzon. “Er zijn maar liefst 170 deelnemende landen en het geschatte aantal internationale bezoekers zweeft tussen de 20 en 25 miljoen. Kortom: heel veel momenten om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Het thema – Water-Energy-Food – lijkt Nederland op het lijf geschreven, dus we roepen iedereen op om met ideeën te komen.” Ook benadrukte Gerzon extra dat de EXPO niet alleen interessant is voor bedrijven die naar de VAE willen. “Er zijn 170 deelnemende landen aanwezig, dus de matchmaking vindt plaats met alle deelnemende landen. Vooral India, China en een aantal Afrikaanse landen zijn prominent aanwezig.”

‘Jongens, wat gebeurt hier allemaal?’

Peter van der Linde, directeur van Holland Water kon het positieve verhaal bevestigen. Zijn bedrijf investeert al enkele jaren in het opbouwen van een netwerk in Dubai en begint daar nu de vruchten van te plukken. Hij herinnert zich het begin: “Toen ik drie jaar geleden voor het eerst in Dubai rondkeek was mijn eerste indruk ‘jongens, wat gebeurt hier allemaal?’. Het is een geheel andere wereld en de schaal van de dingen die men aanpakt kennen wij niet. Maar door de jaren heen ben ik de aanpak steeds meer gaan waarderen. Men organiseert de zaken heel goed en wij profiteren inmiddels al van onze contacten die we hebben.”

De aanwezigen leerden van de ondernemer dat het goed is om je te realiseren waar jouw toegevoegde waarde ligt, voordat je stap naar het buitenland neemt. “Wij zijn relatief een klein bedrijf, maar we wisten dat we iets hadden wat specifiek voor die Golfregio aantrekkelijk is. Wij leveren oplossingen voor drinkwater, koelwater en proceswater. We zijn op onze plaats wanner het complex is en wanneer het op een bepaalde locatie warm is. Omdat je in zo’n omgeving meer kans hebt dat er bio film wordt ontwikkeld, of Legionella (Holland Water biedt een waterbehandelingssysteem waarmee met behulp van koper- en zilverionisatie de vorming van biofilm, Legionella en andere bacteriën kunnen worden voorkomen, red.)

De vijfendertigste wereldtentoonstelling Dubai EXPO 2020 wordt gehouden tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021. Er zijn maar liefst 170 deelnemende landen en het geschatte aantal internationale bezoekers zweeft tussen de 20 en 25 miljoen.

Water Energy Food Onderzoek & Innovatie

Na de plenaire bijeenkomst werd de groep in tweeën gesplitst. Waarbij er in de ene groep dieper ingegaan werd op het internationaal zakendoen en ervaringen in de Golf, focuste de andere groep zich op Water Energy Food Onderzoek en Innovatie. Hier werden presentaties gegeven door het TKI Watertechnologie,Wetsus en het Water Test Network.  De middag werd afgesloten met speeddates met de organiserende partijen en een netwerkborrel.

Fotogallerij