Dominicaanse Republiek controleert algenbloei in een reservoir van 7 km²

Na jaren met algenbloei te hebben gewerkt, heeft de Empresa de Generación Hidroeléctrica Dominicana (EGEHID) eerder dit jaar meerdere MPC-Buoy-systemen geïnstalleerd om het 7 km² Valdesia-reservoir te bedekken. Twee maanden na de start van het project hebben de resultaten de gestelde doelen overtroffen.

Herstel van de belangrijkste waterbron van het land

Met een oppervlakte van 7 km² is het reservoir van Valdesia de belangrijkste drinkwatervoorziening voor de bevolking van de hoofdstad Santa Domingo en de provincies van de Dominicaanse Republiek. Via het aquaduct levert Valdesia Santo Domingo een bijdrage van 7 m3/ sec drinkwater. Deze waterkrachtcentrale draagt daarom aanzienlijk bij aan het land, zowel op het gebied van energieproductie, menselijke consumptie zowel als landbouw. Het Valdesia-reservoir kan 137,54 miljoen3 water opslaan en wordt gebruikt om jaarlijks 52.750.000 KWh elektriciteit te produceren.

Chemicaliën zijn niet de oplossing

Algenbloeibehandeling in een wateroppervlak zo groot als het Valdesia-reservoir bleek een uitdaging voor EGEHID. De optie om chemische behandeling te gebruiken werd snel geëlimineerd. Het zou qua budget en operaties onmogelijk zijn om het hele reservoir meerdere keren per jaar met chemicaliën te doseren. Het was ook belangrijk om het milieu niet te beschadigen door potentieel schadelijke chemicaliën te gebruiken. Dit leidde EGEHID, in hun zoektocht naar een milieuvriendelijke oplossing, naar de MPC-Boei.

Toezicht houden en behandeling

Door MPC-Buoy te kiezen, heeft EGEHID belangrijke algen- en waterparameters in het gehele wateroppervlak van het Valdesia-reservoir kunnen meten. De verzamelde gegevens worden in realtime aan een web-gebaseerde software geleverd, waardoor waterkwaliteitsspecialisten van LG Sonic de algenbloei kunnen beheren vanuit hun hoofdkantoor in Nederland, 10.000 kilometer verderop.