BRINEX: een complete oplossing voor het hergebruik van Pekel

Het meest bekende Hollandse product is toch wel de kaas, en ook bij Wafilin Systems zijn we niet vies van een stukje kaas. Een belangrijk onderdeel bij het proces om kaas te maken is het pekelen, bij  dit proces ontstaat er een overschot aan pekelwater wat tegen hoge transport- en behandelingskosten moet worden afgevoerd. Wafilin Systems heeft samen met CEVAP Technology een complete en duurzame oplossing voor het terugwinnen van de pekel uit het overschot ontwikkeld met nieuwe mogelijkheden en voordelen voor onze klanten.

Huidige behandeling van pekel

Tijdens het pekelen wordt er onder andere zout aan de kaas toegevoegd voor een betere smaak en houdbaarheid. Voor elke gram zout die de kaas binnenkomt, verlaat 2 gram water de kaas, waardoor er een teveel aan pekel ontstaat. Dit overschot moet worden afgevoerd, maar dit is erg duur en milieubelastend. De huidige technologie voor het behandelen van pekel is vooral gericht op het verwijderen van microben en vervuiling om de stabiliteit van de pekel tijdens het filtratieproces te behouden. Door micro- of ultrafiltratie kan de kaasfabrikant de pekel terugbrengen naar de oorspronkelijke staat maar wordt het overschot niet verminderd. En doordat de atmosferische druk van pekel zo hoog is, zijn aanvullende filtratietechnieken niet instaat om effectief water uit de pekel te verwijderen. Daarom worden overtollige pekelvolumes per vrachtwagen afgevoerd tegen hoge transport- en behandelingskosten.

Een complete oplossing

In 2019 is Wafilin Systems een nauw samenwerkings- en testprogramma aangegaan met CEVAP Technology. Samen zijn de bedrijven geslaagd in de ontwikkeling van BRINEX: een complete oplossing voor het hergebruik van pekel. BRINEX geeft bedrijven de mogelijkheid om de pekel terug te winnen uit het overschot waarmee de kosten voor transport en behandeling aanzienlijk verlaagd worden. De geboden oplossing is gebaseerd op de unieke combinatie van een speciale verdampingstechnologie en microfiltratie.

In het systeem wordt door microfiltratie het overschot schoongemaakt door onder andere vetten tegen te houden en bacteriën uit het overschot te filteren. Vervolgens komt er een kleine kunststof indamper die het overschot verdampt waardoor het totale volume van het overschot drastisch wordt gereduceerd, en blijft er alleen nog puur water over in de vorm van condensaat.

Voordelen voor onze klanten

Zowel de behandelde pekel die tijdens dit proces uit de microfiltratie wordt gefilterd, als het condensaat die bij het verdampingsproces vrij komen, kunnen door de klant in de processen worden ingezet. Dit maakt deze oplossing een duurzaam en winstgevende oplossing. Wafilin Systems is enthousiast om dit unieke pakket in de markt te zetten om klanten te helpen met het beperken van het pekeloverschot en daarmee bij te dragen aan een schonere wereld.

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkeling van BRINEX of meer weten over het nieuwe systeem? Kijk dan op de website van Wafilin Systems of op hun social media kanalen.

Bron: Wafilin Systems