Nijhuis Saur Industries en Jotem Watersolutions brengen de innovatieve BODAC-technologie van Nieuwater naar de markt

NieuWater B.V. heeft op 20 september een licentieovereenkomst getekend met Nijhuis Saur Industries (NSI) en Jotem Water Solutions om de BODAC-technologie wereldwijd uit te rollen. NSI zal de technologie introduceren in de wereldwijde gemeentelijke drink- en afvalwatermarkt voor de verwijdering van microverontreinigingen.

Vervolgens zal de technologie ook worden geïntroduceerd op de markt voor industrieel hergebruik om concepten voor waterhergebruik te verbeteren. Jotem zal de technologie introduceren voor kleinschalige industriële toepassingen. NSI en Jotem zullen samen de licentiehouder zijn van deze innovatieve technologie, waarmee het uitgebreide portfolio van oplossingen voor de verwijdering van microverontreinigingen en farmaceutische residuen wordt uitgebreid en de hoeveelheid chemicaliën in waterhergebruikinstallaties wordt verminderd. Door deze toevoeging zijn beide bedrijven beter in staat om de best mogelijke oplossingen te bieden voor het verwijderen van microverontreinigingen en het hergebruik van water.

Van onderzoek naar de markt


Eddie Broeders, NSI’s Development Manager voor de gemeentelijke markt, verklaarde: “De BODAC installatie bij NieuWater heeft op consistente wijze de effectiviteit van de BODAC technologie aangetoond bij het leveren van ultrapuur water. Schoon effluent van een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt gebruikt als influent voor de productie van demiwater. De slimme combinatie van ultrafiltratie (UF), biologische actieve koolfiltratie (BACF) en omgekeerde osmose (RO) vereist 90% minder chemicaliën in vergelijking met conventionele processen. Zelfs na jaren van gebruik hoeven de RO-membranen niet te worden vervangen, is het chemicaliënverbruik van de RO met meer dan 90% gedaald en is de actieve kool niet vervangen of gereactiveerd. We kunnen met een gerust hart zeggen dat in gemeentelijke afvalwatertoepassingen de actieve kool gedurende ten minste 10-15 jaar niet vervangen hoeft te worden, wat zorgt voor een aanzienlijke verlaging van de operationele kosten en milieuvoordelen in termen van CO2-voetafdruk”.


BODAC heeft de afgelopen tien jaar ook aangetoond aanzienlijke hoeveelheden microverontreinigingen uit afvalwater te verwijderen terwijl de actieve kool niet werd vervangen. BODAC regenereert de actieve kool biologisch in dit proces. Er hoeft geen koolstof te worden vervangen, wat een aanzienlijk lagere koolstofvoetafdruk oplevert in vergelijking met conventionele technologieën met actieve kool. Vervolgens kunnen NSI dit combineren met hun MicroOxi-technologie op basis van ozon tot een volledig modulaire installatie met een efficiëntie van meer dan 90% verwijdering van totale microverontreinigingen.


Gerrit Veenendaal, directeur NieuWater BV is erg verheugd over de samenwerking met NSI en Jotem. “We hebben ruim 5 jaar onderzoek gedaan, samen met Waterschap Vechtstromen, WLN en WMD, om BODAC te optimaliseren als techniek om microverontreinigingen zoals medicijnresten te verwijderen uit het effluent van de rioolwaterzuivering. Ook heeft deze techniek al 15 jaar bewezen een uitstekende voorbehandeling voor omgekeerde osmose (RO) te zijn om de membranen te beschermen tegen vervuiling. Met NSI en Jotem kan dit mooie product niet alleen op de Nederlands, maar ook op internationale markt worden geïntroduceerd door twee zeer gerenommeerde bedrijven.”
Rob Borgerink, directeur Techniek en Innovatie bij Jotem Water Solutions BV ziet ernaar uit de BODAC technologie verder uit te rollen. “Gedurende de ontwikkeling van de BODAC is Jotem technologie partner van NieuWater BV geweest, waarbij Jotem de pilot installaties heeft geleverd welke gebruikt zijn om de technologie te testen en te optimaliseren. Nu, met deze licentie, kan Jotem deze nieuwe maar bewezen techniek als oplossing aanbieden aan een grote range aan organisaties en industrieën. “De wereld heeft een enorme uitdaging om voldoende bruikbaar water van goede kwaliteit te leveren, terwijl we gelijktijdig een weg moeten zien te vinden voor al het gebruikte water. Dit is niet alleen een opgave voor ontwikkelingslanden, maar ook voor Nederland. Er is een grote behoefte aan goede en betrouwbare technieken om water te kunnen hergebruiken, en BODAC is een prachtige aanvulling in de gereedschapskist!”, aldus Jotem’s commercieel directeur Henri Veldhuis.

Over Nijhuis Saur Industries

Nijhuis Saur Industries, opgericht in 1904, levert solide en adaptieve oplossingen voor duurzaam en veerkrachtig watergebruik, energie- en grondstoffenterugwinning. Sinds de oprichting van Saur’s Industrial Water platform in 2019 zijn meer dan 14 bedrijven succesvol overgenomen en geïntegreerd in één wereldwijd opererend bedrijf dat gemeentelijke en industriële klanten in meer dan 140 landen ondersteunt met engineering- en consultancydiensten, EPC / DBFOM projectuitvoering, mobiele wateroplossingen en O&M-locatiediensten. Met een uitgebreid portfolio van innovatieve technologieën en baanbrekende oplossingen levert Nijhuis Saur Industries lokale, schaalbare en circulaire water-op-aanvraag oplossingen aan meer dan 6.000 referenties over de hele wereld en dragen we bij aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst.
Ons doel is om een pleitbezorger voor water te zijn en ervoor te zorgen dat iedereen water de waarde geeft die het verdient. Met onze unieke Customer for Life-aanpak beschermen we waterbronnen, dragen we bij aan de water-, energie- en voedseltransitie en helpen we de waterkringloop te herstellen en te sluiten. We noemen het #MissionWater.

Over NieuWater B.V.

NieuWater B.V. is een dochter van Waterschap Vechtstromen. NieuWater produceert sinds 2010 ultrapuur water uit het effluent van de rioolwaterzuivering in Emmen. Dit water is bestemd voor de industrie, in het bijzonder de oliewinning, maar is ook uitermate geschikt voor de productie van waterstof. Voor het produceren van deze zeer hoge kwaliteit (0,06 µS/cm) worden nauwelijks chemicaliën gebruikt. Om dit te kunnen bereiken werd onder meer de BODAC technologie ontwikkeld. De fabriek is uniek en ontvangt regelmatig belangstellenden uit de hele wereld.

Over Jotem Water Solutions B.V.
Jotem Water Solutions levert de techniek en service om water met een specifieke samenstelling of van een gewenste kwaliteit te maken, al sinds 1965. Daarvoor ontwikkelen ze maatwerkoplossingen en zetten voortdurend nieuwe technologie in.

Steeds complexere watervraagstukken vragen bovendien om nieuwe inzichten van waterbehandeling. Effectiever, efficiënter, flexibeler en duurzamer. Die ontstaan op de Jotem werkvloer, met haar innovatieve Hydropilots als resultaat. Met haar pilotinstallaties doorgronden ze organisatievraagstukken en creëren ze een pilot om het vraagstuk op te lossen. Jotem ontwikkelt stap voor stap een unieke oplossing, waarin ze de nieuwste technologieën samenbrengen en de markt innoveren. Maar het zorgt vooral voor oplossingen waarmee een organisatie het maximale uit water haalt. Wat de uitdaging ook is!

Bijschrift bij foto: Overdracht licenties bij de full scale installatie BODAC van NieuWater aan Nijhuis Saur Industries en Jotem Water Solutions.

Bron: persbericht NieuWater