Leeuwarder ondernemer brengt waterfabriekjes naar Sint-Maarten

De Leeuwarder ondernemer Peter Bulsing is met drie waterstations aangekomen op het door orkaan Irma getroffen Sint- Maarten. De units maken drinkwater uit zeewater. Membranen, een soort filters, zuiveren het water van zout en bacteriën. Het water gaat in jerrycans of flessen naar de eilanders.

Bulsing werd zaterdag tijdens het avondeten gebeld, vertelt directeur Michel Verlaan van Dutch Water Partners, lid van Water Alliance. De Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing wilde weten of hij op korte termijn hulp kon bieden. ,,We hebben de fabriek in Leeuwarden opgestart en ook onze partner Mannen van Staal is aan de slag gegaan. Peter heeft vervolgens 24 uur per dag rondgebeld om de units compleet te krijgen.’’ Er waren bijvoorbeeld ook pompen, dieselaggregaten en opslagsystemen nodig. Dat lukte bij drie: één unit kan 70.000 liter zeewater per dag omzetten in drinkwater en twee andere kunnen elk 24.000 liter produceren.

Geschikte locaties

Woensdag zijn ze op transport naar vliegveld Eindhoven gegaan en vandaar met een vrachtvliegtuig naar het rampgebied. De dag erna landde Bulsing zelf op Sint-Maarten. Hij maakt er deel uit van het interdepartementale opbouwteam. Allereerst gaat hij op zoek naar geschikte locaties voor de waterfabriekjes. Op voorhand is duidelijk dat de drie units niet genoeg drinkwater zullen produceren voor alle ruim 35.000 eilanders. Bulsing, een Rotterdammer, streek twee jaar geleden in Leeuwarden neer en meldde toen dat hij vooral niks innovatiefs ging doen. ,,Simpele techniek, dat werkt het best in moeilijke gebieden.’’

Bron artikel: Leeuwarder Courant
Bron afbeeldingen en meer informatie: Dutch Water Partners